Skip to main content

In november organiseerde KLJ Kourage, een online uitwissel- en inspiratiemoment over het welzijn van leiding en leden in coronatijden. We verzamelden interessante tools, informatie, werkvormen en websites om mee aan de slag te gaan. Hieronder vind je een verzameling van deze ideeën, verdeeld in 5 grote categorieën: zorg voor jezelf, blijf spelen, luister naar mekaar, praat met mekaar en maak ruimte voor positiviteit.

Zorg voor jezelf

Je kan onmogelijk zorg dragen voor anderen als je geen zorg draagt voor jezelf. Zelfzorg is voor iedereen anders, er zijn dus ook heel veel verschillende manieren om voor jezelf te zorgen. Wij bieden je alvast wat inspiratie en handige tools aan. Alles wat je in deze categorie terugvindt, kan je ook gebruiken om te zorgen voor anderen.

BackUp-app - 1813

In deze app kan je contactpersonen, rustgevende activiteiten, opbeurende muziek, inspirerende quotes en afspraken verzamelen die jou kunnen helpen op moeilijke momenten. Je stelt de app in op een positiever moment en hoeft niet meer na te denken op moeilijke momenten, dat doet de app voor jou. De app wil houvast bieden bij zelfmoordgedachten maar kan gebruikt worden door iedereen die het af en toe eens moeilijk heeft. Ook als je er wil zijn voor iemand anders, kan je met BackUp aan de slag.

Ontdek de app

Check Jezelf - Vlaams Instituut Gezond Leven

Zorg jij goed voor jezelf? Enkele tips om mee aan de slag te gaan!

Ontdek de tips

Awel

Awel luistert naar kinderen en jongeren. Heb je nood aan een babbel of zoek je info? Awel staat voor je klaar!

Bezoek Awel

Start de Stilte

Af en toe nood aan rust in je hoofd? Start de stilte leert je ruimte maken voor stilte, diepte en waarachtigheid door tips aan te bieden over ontspannen, mediteren en bidden.

Maak ruimte voor stilte

De sociale kaart

Ook als het over psychisch welzijn gaat, staan jullie er nooit alleen voor. In dit overzicht, dat gemaakt werd in het kader van het KLJ-jaarthema ‘Door dik en dun’ enkele werkjaren geleden, vind je een handig overzicht van waar je met je vragen en bezorgdheden terecht kan.

Ontdek de sociale kaart

Iedereen OK?

Het zijn rare tijden. En die doen wat met een mens. Daarom is het belangrijker dan ooit om aan je mentale weerbaarheid te werken. Deze online interventie kan je helpen om je kalmer te voelen en te blijven functioneren. Het is een wetenschappelijk onderbouwd stappenplan van ongeveer vijfenveertig minuten. Je kan het alleen doorlopen, met je huisgenoten of met je medeleiding. Omdat we willen dat iedereen zich OK voelt.

Doorloop het 'iedereen OK'-stappenplan

OverKop

In een OverKop-huis kan je als jongere tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar je ook een luisterend oor vindt en beroep kan doen op professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen.

Leer alles over OverKop

Fit in je hoofd

Vind je het belangrijk om goed in je vel te zitten? Neem je graag tijd voor jezelf? Ben je graag veerkrachtig, ook op moeilijke momenten? Met Fit in je Hoofd leer je controle over je eigen leven te hebben. Je leert jezelf te waarderen. Je kan het hoofd bieden aan stress en tegenslag. Je leert positief in het leven te staan. En dat voelt goed! Via 10 tips kan je zelf aan de slag met je eigen veerkracht. De website is bedoeld voor mensen ouder dan 16 jaar. Ben je jonger? Neem dan een kijkje bij NokNok.

Word fit in je hoofd

NokNok

Je bent jong en je kan heel wat aan. Hier vind je tips, opdrachten en verhalen om je goed in je vel te voelen. Ook voor een dipje of een tegenslag kan je hier terecht. Deze website is bedoeld voor kinderen en jongeren jonger dan 16 jaar.

Ontdek NokNok

Think Life

De online zelfhulpcursus Think Life is een tool die wetenschappelijk onderzocht werd door het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP). Think Life heeft als doel mensen beter te leren omgaan met zelfmoordgedachten. De cursus werd oorspronkelijk ontwikkeld aan de Vrije Universiteit Amsterdam en is vanuit VLESP aangepast voor gebruik in Vlaanderen.

Bekijk de online zelfhulpcursus

Silverspel

Silver biedt je een exclusieve kijk in het hoofd van andere jongeren. In deze game volg je 4 verschillende personages tijdens hun bezoek aan het Silver festival. Doorheen het festival bepaal jij hoe ze zich voelen en reageren. Je zorgt dus voor een topdag of een flopdag!

Ontdek de app

7 tips om voor jezelf zorg te dragen

Ook als KLJ’er is het belangrijk om zorg te dragen voor jezelf. Hoe je dat doet, ontdek je in deze 7 tips.

Ontdek de 7 tips

Psychisch welzijn

Iedereen heeft wel eens een mindere dag, het hoort nu eenmaal bij het leven. Toch moeten we ook daarover kunnen praten. Als we het hebben over psychisch welzijn, hebben we het niet alleen over mensen met psychiatrische stoornissen maar over iedereen. In dit onderdeel van onze website ontdek je waarom KLJ psychisch welzijn belangrijk vindt en hoe je daaraan kan werken met je leden.

Leer over psychisch welzijn

Blijf spelen

KLJ’ers over heel Vlaanderen hebben heel wat kenmerken gemeenschappelijk: ze komen graag uit hun kot, amuseren zich het liefst samen met hun vrienden, houden ervan om plezier te maken en vooral: KLJ’ers spelen graag! Ook in coronatijden is het dus belangrijk om te blijven spelen. Zelfs als we fysiek niet meer kunnen of mogen samenkomen, kunnen we nog altijd samen blijven spelen.

Samen TikToks maken

Ga mee met je tijd en wordt hipper dan de hipste kip: TikTok is in en ook jouw KLJ kan daaraan meedoen! Verzin een eigen KLJ-challenge en daag je leden uit of maak een aftelkalender naar de volgende activiteit met elke dag een nieuwe TikTok.

Ga naar TikTok

Cards Against de Vlaming

Cards Against Humanity maar dan met relevante Vlaamse kaartjes. Speelbaar met grote groepen. Instructies via deze link

Speel het spel

Online kleurenwiezen

Spreek af met 4 mede KLJ’ers, start een videocall en speel een spelletje kleurenwiezen tegen mekaar.

Ga kleurenwiezen

Online bordspelen

Op Board game arena kan je samen een hele hoop bordspelen tegen mekaar spelen vanuit uw kot. Een betaald lidmaatschap levert je meer opties op maar ook met de gratis versie wordt er uren speelplezier verzekerd.

Op naar Board game arena

Photo Roulette

Privacy-invasie met dit spel waarbij de app voor 5 seconden random foto’s uit de galerij van de spelers toont die dan moeten raden van wie deze foto is. Duidelijke afspraken voor je begint te spelen en lachen maar!

Spelen maar!

Among us

Het heeft iets weg van Weerwolven van Wakkerdam en De Mol in mekaar, is helemaal gratis en sowieso de moeite om eens met je leden te spelen!

Download het spel

9x coronacreativiteit uit de eerste lockdown

KLJ’ers zaten niet stil en amuseerden zichzelf en hun leden met deze toffe initiatieven.

Laat je inspireren

7 voorbeelden om KLJ'ers te entertainen

We verzamelden nog meer goeie voorbeelden uit de eerste lockdown om met jullie te delen.

Bekijk goeie voorbeelden

De 5 leukste energizers

Ook tijdens online vergaderingen blijft spelen toegestaan. We geven je 5 leuke energizers mee om de schwung er in te houden!

Ga aan de slag

7 keer spelen vanop afstand met +12'ers

Zelfs een tweede coronagolf kan KLJ’ers niet tegen houden om te blijven spelen. KLJ verzamelde nog meer creatieve ideeën om heel KLJ-land te inspireren!

Ontdek straffe activiteiten

Activiteiten van thuis uit met +18'ers

Voor +18’ers zijn de regels al een hele tijd strenger dan voor andere leeftijdsgroepen. Daarom dachten we na over hoe KLJ anders kan met deze pagina vol inspiratie als resultaat!

Ontdek spellen voor 18+

KLJ-jaarthema 2018-2019 ‘Door dik en dun’

In het werkjaar 2018-2019 gingen we bij KLJ een heel jaar aan de slag met het thema psychisch welzijn. Er werd voor elke leeftijdsgroep een activiteit rond uitgewerkt. Gebruik je creativiteit om de activiteit in een coronaproof jasje te steken en spelen maar!

Ga terug Door dik en dun

NokNok

Op zoek naar activiteiten voor een ‘feel good’-gevoel? Dan ben je op de website van NokNok op het juiste adres! Je vindt er allerlei creatieve en groepsbindende activiteiten en energizers voor jouw groep. Deze website bestond ook al voor corona dus kijk zeker eens na of de activiteit die jij graag wil doen op een veilige en verantwoorde manier kan doorgaan.

Naar NokNok

Luister naar elkaar

KLJ’ers zijn er voor elkaar, ook als het even wat moeilijker gaat. Ook jouw medeleiding of je leden kunnen nood hebben aan een luisterend oor en iemand waartegen ze kunnen vertellen wat ze moeilijk vinden, waar ze nood aan hebben en wat ze voelen. Jij kan er zijn voor hen door soms simpelweg te luisteren. Weet je niet hoe je dat doet? Kijk hier eens rond!

6 tips om echt te luisteren

Awel geeft 6 tips om aan je gesprekspartner te laten zien dat je écht naar hem/haar luistert en geïnteresseerd bent.

Ontdek de tips

Warme William

Een Warme William is iemand die écht naar je luistert: een vriend(in), een ouder, een leerkracht… Het is iemand die je uitnodigt om te vertellen wat er scheelt. Want iedereen zit wel eens wat minder goed in zijn vel. En dan is het fijn dat er een Warme William voor je klaarstaat. Een persoon die je kan vertrouwen. Iemand op wie je kan bouwen. En ja, ook jij kan zo een Warme William zijn. Warme William is een initiatief van het Fonds GavoorGeluk en zet in op het versterken van de veerkracht en het mentaal welzijn bij kinderen en jongeren van 0 tot 24 jaar.

Ontdek Warme William

Houvast

Houvast is een gratis app die ontwikkeld werd door het Rode Kruis en biedt actiegerichte tips en concrete kennis waar je meteen mee aan de slag kan om Eerste Hulp bij Psychische Problemen aan te pakken. Je leert er bijvoorbeeld signalen herkennen die aangeven dat iemand psychische problemen heeft, tips om iemand bij te staan en te begeleiden naar verdere hulp. Uiteraard is het belangrijk dat je ondertussen ook voor jezelf zorgt. Daarom reikt de app ook tips en tools aan zoals een zelfzorgplan, een dagboek, me-time ... om je eigen welzijn te versterken. Daarnaast geeft de app ook houvast wanneer je zelf een schokkende gebeurtenis meemaakte.

Bekijk de gratis app

Praat met elkaar

Niet alleen naar mekaar luisteren is nodig op moeilijke momenten, ook praten kan helpen. Creëer ruimte in je leidings- of ledengroep om te praten door regelmatig te (video)bellen of chatten met mekaar, in grote of kleinere groepjes. Omdat praten niet altijd vanzelf gaat, bieden we jullie wat methodieken aan om het gesprek op gang te brengen.

Blob tree

Op het internet kan je verschillende blob tree foto’s vinden. Iedereen kan voor zichzelf een mannetje zoeken waarin hij/zij zich kan vinden. Ideaal om eens over ieders plaatsje en gevoel in de groep te praten!

Bekijk hier een blob

nupraatikerover.be

Nupraatikerover.be is een initiatief van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling. Het is een chatbox voor minderjarigen die vragen hebben over of slachtoffer zijn van mishandeling, verwaarlozing of seksueel geweld. Omdat ze de laatste tijd veel vragen krijgen van jongeren die zich machteloos of alleen voelen en moeilijk hoop kunnen vinden, maakten ze dit handige overzicht van waar jongeren terecht kunnen.

bezoek nupraatikerover.be

Kaartspel Donkere gedachten

Voel je je soms eenzaam? Heb je het lastig met jezelf? Heb je stress of faalangst? We denken vaak dat we de enige zijn, maar dat is niet zo. Iedereen heeft wel eens donkere gedachten. Erover praten helpt. Maar hoe begin je daaraan? WAT WAT kan je helpen! Samen met Awel, Zelfmoord1813 en Vlaams Instituut Gezond Leven, maakte WAT WAT een kaartspel met 38 vragen of ‘gespreksstarters’ om te praten over hoe het écht met je gaat. Je kan het gratis downloaden als pdf of de Instagram-filter gebruiken. De filter kiest willekeurig een vraag voor jou. Je kan die vraag beantwoorden en dezelfde vraag aan vrienden stellen of hen vragen om ook de filter uit te proberen.

Bekijk hier het kaartspel

Als 2020 een ... was

Daag je leden uit in een quiz, op je verhaal op Instagram, in een WhatsAppgroep door hen vragen te laten beantwoorden zoals:

  • Als 2020 een liedje was, zou het … zijn
  • Als 2020 een gerecht was, zou het … zijn
  • Als 2020 een dier was, zou het … zijn
  • Als 2020 een meme was, zou het … zijn
  • Als 2020 een TikTok-filmpje was, zou het … zijn
  • Als 2020 een … was, zou het … zijn

Praat met hen over wat ze hiermee bedoelen. Waarvoor zijn de liedjes, gerechten en dieren een metafoor? Wat betekent de meme of het TikTok-filmpje? Wat willen ze echt zeggen? Waar hebben je leden nood aan?

Over de streep

Ook online kan je Over de streep spelen. Je kan je leden bijvoorbeeld hun camera laten aan- of uitzetten in plaats van een stap naar voren te doen, of hen stapjes laten zetten op een zelfgemaakt speelveld op bijvoorbeeld Awwapp.

Speel Over de streep

Onbespreekbaar

Vind kalmte in een wereld die schreeuwt. Jef Willem en Nicolas Overmeire willen mentale gezondheid bespreekbaar maken. Ze maken podcasts die te vinden zijn op YouTubev, Spotify of iTunes, verkopen merchandise en communiceren over mentale gezondheid via hun kanaal op Instagram.

Ontdek alles van Onbespreekbaar

Maak ruimte voor positiviteit

Niet elke dag is mooi, maar er zit wel iets moois in elke dag. Op dagen waarop het moeilijker is om zelf het mooie te zien, kan het enorm veel deugd doen als je KLJ-vrienden je daarnaar helpen zoeken. Ook vanop afstand kunnen we lichtpuntjes zijn en tonen aan mekaar. Hieronder vind je al wat inspiratie, maar denk vooral ook eens na over wat jou, je medeleiding en je leden blij kan maken en hoe je daarvoor kan zorgen.

Sfeerbeheer

Zorg ervoor dat je medeleiding en leden mekaar blijven horen. Maak bijvoorbeeld een WhatsApp- of Snapchatgroep aan waarin iedereen grappige foto’s, memes, mopjes post om mekaars dag goed te maken.

Dankbaarheidswaterval

Stuur minstens 2 personen een berichtje waarin je hen laat weten waarom je zo dankbaar bent. Sluit je berichtje af met de vraag of zij hetzelfde willen doen: nadenken over waarvoor hij/zij dankbaar is en hiervoor minstens 2 personen bedanken.

QuaranTEAM

Hoe groot het isolement soms ook lijkt, we zijn ervan overtuigd dat dit te doorbreken valt. QuaranTEAM is een bundel vol opdrachten om te zorgen voor extra verbinding in je groep. Zo verliezen jullie elkaar niet uit het oog en hebben jullie een mooie basis om op verder te bouwen als dit allemaal voorbij zal zijn.

Bekijk de opdrachten

Random acts of kindness

Random acts of kindness (RAK) zijn simpele acties om van de wereld een betere plek te maken. Vaak doe je hiermee iets positiefs voor iemand die je helemaal niet kent maar je kan hier ook inspiratie op doen om de dag van je medeleiding of leden eens mee op te fleuren.

Bekijk RAK

Klein gelukskes

Onderzoek toont aan dat kleine dagelijkse pleziertjes ons het gelukkigst maken. Deze pagina geeft je heel wat inspiratie over welke kleine dagelijkse pleziertjes anderen gelukkig maken. Misschien kan je met jouw groep ook wel een verzameling maken van alle kleine gelukskes van je leden en leiding?

Laat je inspireren door kleine gelukskes

SoulPancake

De makers van SoulPancake creëren content over verschillende platformen heen. Ze behandelen de grote levensvragen, vieren de mensheid en moedigen creativiteit aan vanuit hun hart en met een nodige portie humor. Je zou van minder opvrolijken!

Bezoek SoulPancake

Platform Mindset

Deze website biedt gratis tools en posters aan om aan je veerkracht te werken, te groeien als persoon of als groep of om positiever in het leven te staan.

Ga naar Platform Mindset