Skip to main content

Corona en evenementen

[Deze pagina werd geüpdatet op 18 september om 12u00.]

Hoe organiseer je een coronaproof evenement?

Evenementen kunnen doorgaan tot 200 (indoor) of 400 (outdoor) personen. Verder moet elk evenement opnieuw gescreend worden door de lokale overheid. Tot slot verplicht de overheid alle aanwezigen op zo’n evenement om een mondmasker te dragen. 

We bevinden ons momenteel in fase 4 van de exitstrategie. In fase 5 blijven massa-evenementen zoals fuiven en grote festivals verboden. KLJ raadt dus af om in september, oktober of november fuiven of andere massa-evenementen te plannen. Je hoeft je evenement nog niet per se te annuleren, maar maak nog geen kosten of promotie tot je zekerheid hebt dat het zal kunnen doorgaan.

Om je te helpen een veilig evenement te organiseren, ontwikkelde ikorganiseer.be een draaiboek op maat van jongeren. De maatregelen voor evenementen zitten verspreid over verschillende documenten, daarom geeft dit draaiboek je handvaten om een evenement coronaproof te organiseren zonder dat je op allerlei plaatsen op zoek moet naar informatie. Het draaiboek behandelt de fase voor, tijdens en na het evenement. Je kan dit draaiboek gebruiken als basis om het draaiboek van je eigen evenementen op te baseren. Voorzie de juiste maatregelen in elke fase van je evenement. Vraag tijdig feedback bij je gemeente over je evenement, zodat je weet of het mag doorgaan en of de gemeente bijkomende maatregelen oplegt. Een draaiboek is belangrijk:

  • als basisdocument bij de voorbereidingen;
  • als houvast voor jezelf en voor je medewerkers/vrijwilligers;
  • als bewijs voor de (lokale) overheid dat het evenement met oog voor veiligheid werd aangepakt.

Je kan het draaiboek hier downloaden. Is er iets niet duidelijk of heb je ondersteuning nodig? Aarzel dan niet en stel je vraag aan onze medewerkers via corona@klj.be. Onze medewerkers lezen bijvoorbeeld graag je draaiboek na zodat je zeker bent dat je aan alles gedacht hebt.

Loopt er iets mis tijdens je evenement? Loopt het niet zoals gepland, komt de veiligheid in het gedrang en weet je niet meer hoe je de situatie moet rechtzetten? Bel dan 24/24 naar het KLJ-noodnummer (0475 77 51 10), dan helpen we je onmiddellijk verder.

Hoe organiseer je een afhaal- of huis-aan-huisverkoop?

Een goed alternatief voor je evenement kan de verkoop van voeding of goederen zijn d.m.v. een afhaal- of huis-aan-huisverkoop. Als je zo'n verkoop organiseert, hanteer dan minimaal onderstaande basisregels:

  • Je werkt met maximaal 50 personen samen. Indien dit allemaal personen zijn binnen dezelfde afdelingsbubbel, hoeven ze geen social distancing toe te passen. Anders is dat wel nodig.
  • Handhygiëne is cruciaal, in het bijzonder als je met voeding werkt: was regelmatig je handen en ontsmet ze bij aankomst en vertrek.
  • Je draagt bij voorkeur gelaatsbescherming en handschoenen, vooral als je voeding verwerkt.
  • Organiseer een afhaalpunt bij voorkeur buiten. Voorzie duidelijke looplijnen zodat klanten elkaar zo min mogelijk moeten kruisen. Klanten moeten minimaal anderhalve meter afstand van elkaar en van de verkopers kunnen houden.

Voor huis-aan-huisverkopen:

  • Als je carpoolt, doe dit dan volgens de huidige regels van de overheid: minimaal 1,5 meter afstand houden, een mondmasker dragen als afstand houden niet mogelijk is en bij voorkeur de ramen open of de ventilatie op maximale kracht zetten.
  • Werk contactloos: werk bij voorkeur met bestellingen en betaling vooraf (of nadien), vermijd het gebruik van cash.
  • Plaats bij levering eerst de goederen voor de deur, bel dan aan (met je elleboog indien mogelijk) en zet enkele stappen achteruit, waarna de klant de levering zelf kan optillen. Ga in geen geval binnen.

Geplande evenementen annuleren?

We vragen met aandrang om evenementen niet te annuleren tot met zekerheid duidelijk is dat ze verboden zijn. De volksgezondheid blijft uiteraard onze eerste prioriteit, maar als evenementen op een veilige manier kunnen georganiseerd worden, dan heeft het geen zin ze onnodig te annuleren.

Let op als je contracten afsluit: zorg dat een clausule rond kosteloze annulering is opgenomen in het geval van overmacht door o.a. het coronavirus. Lees alle contracten dus goed na vooraleer je tekent. Als je hiervoor hulp wil, stuur het contractvoorstel dan door naar corona@klj.be. Dan lezen wij dit na voor jou.

Wat met inkomsten en uitgaven?

Indien je met je afdelingskas in de problemen komt doordat je inkomsten verliest of met annuleringsfacturen geconfronteerd wordt, neem dan een kijkje op deze pagina, en contacteer sander.malfliet@klj.be. We doen er alles aan om te vermijden dat onze afdelingen financieel aan de grond komen te zitten ten gevolge van deze crisis.